Miért szeretjük a kutyákat?

Valójában mindenért. Nehéz lenne felsorolni mindazon tulajdonságokat, amelyekért szeretjük a kutyákat, de ha ki kell emelni egyet, akkor az a csöpp kis lelkük, amit láthatsz is ha a szemükbe nézel. Ragaszkodásuk határtalan, ha kell képesek meghalni is gazdájukért.

fiskepulver kutya szeretetKísérletek bizonyítják, hogy az ember legjobb barátja valóban lekörözhetetlen ha a érzelmi kapcsolatokról van szó. Képesek felfüggeszteni a létfenntartásuk alapjának számító táplálkozást ha a gazdi épp nincs otthon.
Minél félénkebb a kutya társas helyzetekben, annál közelebb érzi őt magához érzelmileg a gazdája – derült ki 421, a Dán Kennel Klub személyiségtesztjében részt vett kutya vizsgálatából. Az összefüggésnek talán az az oka, hogy a félénk kutyák sok odafigyelést, támogatást igényelnek a gazdától. Más vonások (nem-szociális félelem, játékosság, barátságosság és üldözési hajlam) nem állnak kapcsolatban a gazda kutyához fűződő érzelmeivel.
kutya-970x90fiskepulver kutya szeretetAz talán nem túl meglepő eredmény, hogy a gyereket nevelő szülők kevesebbet foglalkoznak a kutyáikkal és kevésbé kötődnek hozzájuk. A közös tevékenység (agility, kiállítás, vadászat, terelés) viszont szorosabb kapcsolattal jár, mint ha valaki csak a társaság kedvéért tart kutyát (utóbbiak közé ebben a mintában a gazdák 10,5%-a tartozott).
Az viszont talán sokakat meglep, hogy a több kutyás gazdák érzelmileg közelebb állnak a kutyáikhoz, mint az egy kutyások. Lehet, hogy akik nem egészen elégedettek a kutyájukkal, nem szeretnének többel próbálkozni?
fiskepulver kutya szeretetA vizsgálat fő tanulsága az, hogy sokkal inkább a gazda életkörülményei és tulajdonságai határozzák meg, mit érez a kutyája iránt, mint a kutya jellemvonásai.
Meyer & Forkman, 2014, J. Vet. Behav.

Simogasd meg a kutyád ha ott van most melletted és köszönd meg neki, hogy ilyen jó lelki társad van!

Szokták mondani, hogy olyan a kutya mint a gazdája… Csak rá kell pillantani az alábbi képekre 🙂
Barack Obama fiskepulver blog
Barack Obama
LaToya Jackson fiskepulver blog
LaToya Jackson
Larry King fiskepulver blog
Larry King
Lewis Hamilton fiskepulver blog
Lewis Hamilton
Lady Gaga fiskepulver blog
Lady Gaga
Mile Cyrus fiskepulver blog
Mile Cyrus

Related Posts