Magyar kutya a dobogó csúcsán!

Nemzetközi elismerés a mentőkutyák mestervizsgáján.

symba fiskepulver
Foto: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Nemzetközi Mentőkutyás szövetség megrendezésében került sor a mentőkutyák mestervizsgájára, melyet 2016. május 13-tól kezdődően tartottak Szlovéniában. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság területi rendeltetésű mentőszervezetének tagja Balázs László és Symba nevű mentőkutyája egyedüli magyarként teljesítette az elvárásokat, így Symba ettől a naptól kezdve rendelkezik mind a két szakterület mester fokozatával (Mission Readiness Test). 

A világ legnagyobb mentőkutyás szakmai szervezete a Nemzetközi Mentőkutyás szövetség közel negyven ország több mint száz mentőkutyás csapatát fogja össze és vizsgáztatja Európától – Dél-Amerikáig. Ennek a felmenő ágú vizsgarendszernek a tetején helyezkedik el a bevetési vonalú MRT, vagyis Mission Readiness Test. Ez gyakorlatilag a mentőkutyák mester vizsgája, hiszen ez a minősítés jelenti azt a minőséget, amivel nemzetközileg bevethetőnek nyilvánítja a szakma az adott mentőkutyát és gazdáját. Az elismerés fényét csak növeli, hogy a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség a vizsgázóknak átadja azt a felvarrót, amiről mindenki tudhatja, hogy csak a világ legfelkészültebb mentőkutyás egységei jogosultak a használatára és rom-kutatásban, és ezt alig hatvan kutya birtokolja a világon, míg területkutatásban mindösszesen tizennégy kutyás jogosult a viselésére.

Van azonban négy mentőkutya a világon, akik egyedülálló képességek birtokában mind a két szakterületen megszerezték a szakma elismerését és a világ több ezer mentőkutyája közül kiemelkednek szakmai felkészültségükkel, tehetségükkel és kitartásukkal. Ebből a négy kutyából az egyik a Symba nevű mentőkutya, aki Pest megyéből érkezett ebbe a csapatba.

Foto: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Foto: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

Már a vizsgán való indulás is végzettségekhez kötött, így a mestervizsgát legalább 3-4 éves megfeszített munka előzi meg, hiszen a nemzetközi vizsgarendszer megköveteli, hogy csak a legjobbak kaphassanak lehetőséget arra, hogy a három napos megmérettetésen bizonyítsák azt, hogy alkalmasak a világ legjobb mentőkutyáit tömörítő minősítés megszerzésére. A vizsga május 13-án vette kezdetét, ahol a résztvevőknek a nemzetközi előírások alapján be kellett regisztrálni egy RDC (Reception and Departures Center) elnevezésű fogadó állomáson, mely egyébként változatlan formában szokta fogadni a nemzetközi mentőegységeket a világ bármely táján a valódi katasztrófáknál.

Foto: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Foto: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

A vizsga mindhárom napján kitartóan szakadt az eső, amely nagyban nehezítette a versenyzők munkáját. Ilyen nehezítő körülmények között kellet az egységeknek hat hektáros erdős, gyakran áthatolhatatlan területeken eltűnt személyeket keresni nappal és éjszaka egyaránt. A keresési feladatok mellett állategészségügyi, valamint GPS-el tájékozódási kihívásokkal is meg kellett küzdeniük. A feladatok összetettségét az mutatja legjobban, hogy tizenhat indulóból csupán két kutya szerezte meg a minősítést az elért eredmények alapján, melyből az egyik Symba volt, ezzel kivívta a magyar mentőkutyás szakma történelmének eddigi legnagyobb sikerét a nemzetközi mentőkutyás szakmai életben.

 

Forrás: Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság – 2016

Olvass bele korábbi blogbejegyzésünkbe is!

Related Posts