Kutyának vitamint?

A kérdés természetesen költői, hiszen mi a FiskePulvernél tudjuk, hogy a kutyáknak szükségük van vitaminokra, viszont azzal tisztában vagyunk, hogy a gazdik túlgondoskodás címszó alatt hajlamosak túltolni a biciklit, mondván, hogy “hideg van, kell neki”. Ennek a különböző vitamin gyártó és forgalmazó cégek nagyon örülnek, csak a kutya nem,- és később a gazdi sem…

Előre elnézést, de ebben a blogunkban kicsit “tudományosabbra vettük a figurát, mert vannak olyan tényezők, amiket nem lehet másképp elmagyarázni.

Olyan vitaminokat vettünk górcső alá, amelyek valóban fontosak kedvencünk egyészséges fejlődéséhez és kiegyensúlyozott vitalitásához.
fiskepulver blog kutya vitaminKalcium: A megfelelő táp kálciumtartalma szárazanyagra vonatkoztatva a növekedésben lévő kutya részére 0,7-1,2 %. Ebben az esetben nincs szükség kiegészítő kálciumpótlásra. A bélből aktív és passzív megkötéssel kerül a szervezetbe, aminek a legfontosabb befolyásoló hormonja a D-vitamin. Kölyökkorban különösen fontos a kalcim mennyiség beállítása, mert a túlzott mértékü bevitel elcsontosodáshoz vezethet, míg a kevés csontfelépítési rendelenességhez.
A foszfor felül- avagy alul adagolása is hatással van a kálciumháztartásra és ezzel a csontfejlődésre is. Éppen ezért a kálcium és foszfor közötti arány is fontos tényezője az egészséges táplálásnak. Az abszolút kálciummennyiség sokkal fontosabb a növekedésben lévő kutya táplálása során, mint a táp kálcium-foszfor aránya.
A cink eszenciális ásványi anyag a szervezet részére, számos biokémiai reakció fontos kelléke. Hiánya csökkent növekedéshez, bőrhibákhoz, immunválaszgyengeséghez és a csontváz növekedési zavarához vezet. (Veleszületett cinkanyagcsere zavar esetén különösen érzékeny a cink hiányára az alaszkai malamut és a bullterrier kutyafajta.)
A jód eszenciális a pajzsmirigy egészséges működéséhez. A növekedési porcok normális degenerációjáért és az újonnan képződött csontok mineralizációjáért felelős.
A D-vitamin a kálcium és foszfor felszívódását szabályozza a béltraktusból és egyúttal befolyásolja a csontsejtek aktivitását is. A kutyák a növényi- (D2-vitamin) és állati eredetű D3-vitamint is képesek hasznosítani. Minimálisan a táp tartalmazzon belőle szárazanyagra nézve 500 NE-et kilogrammonként.
fiskepulver blog kutya vitaminAz A-vitamin a csontanyagcsere esszenciális faktora, mindenekelőtt az oszteoklasztok aktivitásához szükségesek. Az A-vitamin túladagolás a csont- és a csonthártya fejlődési zavara miatt exostosisok kialakulását okozza a végtag csontjain és a nyakcsigolyákon, ezért ezeket se adagoljuk kutyánk számára szakvélemény nélkül. Az A-vitamin észrevétlen túladagolása következhet be azoknál a macskáknál, amelyek kizárólag májat hajlandóak elfogyasztani. A tápok ajánlott A-vitamin tartalma szárazanyagra vonatkoztatva 5000 NE legyen kilogrammonként.
A C-vitamin a kollagénszintézishez szükséges, ugyanakkor nem bizonyított a C-vitamin hiány bárminemű hatása a csontváz fejlődési zavaraiban, így a C-vitaminnal történő takarmánykiegészítés a növekedés időszakában sem szükséges. (Túladagolása a csontvázrendszer fejlődésére nincs hatással.) A kutyáknak általában nem kell külön C-vitamin, mert a szervezetük előállítja. Azonban bizonyos kutatási adatok szerint előfordulhat, hogy a C-vitamin szintézis nem kielégítő néhány alacsony fehérjetartalmú diétán élő kutyánál, és vannak olyan egyedek, akik nem képesek C vitamint előállítani, ezért a táplálékkal kell megkapniuk. Egy kutatásban kimutatták, hogy a beteg, gyenge immunrendszerrel rendelkező, illetve aktívan sportoló kutyák vérében (főleg versenyt követően) szinte nincs C-vitamin.
fiskepulver
Számos vizsgálat azt bizonyítja, hogy a nyers ételekkel táplált kedvencekben jóval kevesebb az élősködő, egészségesebb és erősebb a fogazatuk, illetve a fogínyük, fényesebb a szőrzetük, üdébb a leheletük, valamint kellemesebb a testszaguk, viszont ebben az esetben még jobban oda kell figyelni a vitaminok megfelelő adagolására. Itt jön képbe a FiskePulver. Kiegyensúlyozott alkotóelemek, 800 méter mélyről. Ha ezt adagolod a kutyádnak csak arra kell figyelni, hogy ne egye meg a tasakját 🙂

Olvass bele előző blogbejegyzéseinkbe is ITT

 

Related Posts